Costless
Назад
Лютий 18, 2021

Список продуктів і меню на тиждень

Зрозуміло, що не існує універсального списку покупок. Кожна людина вибирає продукти в залежності від своїх смакових переваг, звичного раціону і кількості членів в родині. 

Ми пропонуємо Вам базовий набір продуктів на тиждень на 2 людини, який ви зможете змінювати, виходячи з ваших потреб. 

Але перш, ніж ми перейдемо до набору продуктів, ми хочемо поділиться декількома корисними порадами при складанні списку покупок. 

Як правильно скласти список необхідних продуктів на тиждень? 

  1. Пам'ятайте, що це базовий список продуктів. Він повинен містити всі необхідні інгредієнти для основних прийомів їжі. З цих продуктів ви можете приготувати безліч простих страв. 
  2. Як тільки, ви зрозумієте, що вам потрібно в базовому наборі, можете починати розширювати його. Додайте в список продуктів інгредієнти для складних страв або складіть план харчування. 
  3. Ви можете використовувати напівфабрикати і заморожені продукти. Хоча свіжі фрукти і овочі вважаються основою здорового харчування, не поспішайте відмовлятися від заморожених. Заморожені фрукти та овочі зберігаються набагато довше. А якщо ви купите нарізані овочі, то вони заощадять вам час приготування страви. До того ж, заморожені продукти практично не втрачають поживних речовин, а значить це ніяк не понесе збиток вашому здоров'ю. 

Не робіть так! 

Не варто відразу купувати занадто багато продуктів. Існує помилкова думка, що можна купити все оптом і заощадити сімейний бюджет. На ділі, все відбувається з точністю навпаки. 

По-перше, не у всіх досить місця в холодильнику для зберігання великої кількості продуктів. По-друге, якщо ви купите багато швидкопсувних товарів, то викинете більше, ніж заощадили. 

Тому спробуйте кілька разів купити товари за базовим списком покупок, а коли ви зрозумієте скільки насправді ви споживаєте їжі і скільки місця у вас для зберігання продуктів, почніть розширювати його. 

Ваш універсальний список продуктів на тиждень 

Тепер, коли ми вивели основні правила при формуванні меню зі списком продуктів на тиждень, давайте перейдемо до необхідних інгредієнтів. 

Але якщо ви хочете дотримуватися правил правильного харчування або схуднути, то рекомендуємо подивитися нашу статтю "ПП меню для схуднення зі списком продуктів на тиждень". 

М'ясо та риба 

  1. М'ясо. Ви можете самі вибрати м'ясо, виходячи з ваших смакових уподобань. Але ми рекомендуємо віддати перевагу білому м'ясу без шкіри. Наприклад, філе індички або курки, які вважаються найкориснішими через низький вміст насичених жирів. Щоб урізноманітнити свій раціон, ви можете купити трохи червоного м'яса. Це може бути стейк або яловича вирізка. При купівлі м'яса, виходьте з розрахунку 150 г на людину в день. 
  2. Риба. Нутриціологі рекомендують, щоб кожна людина їла рибу двічі в тиждень. Бажано, щоб риба була жирна і містила багато корисних мікроелементів. Наприклад, тунець, скумбрія або осетрові сорти. Мінімальна порція на людину 100 гр. 
  3. М'ясна нарізка або ковбаса. Це незамінний продукт для сніданку або в якості швидкої закуски для несподіваних гостей. Краще вибирати продукти з натурального м'яса. Наприклад, бекон, хамон, прошутто або буженину. 

Бакалія 

  1. Паста. Макарони будь-якого виду відмінне блюдо, яке легко і швидко приготувати. Пачка спагетті, ріжків, локшини, фунчози або іншого виду пасти в залежності від ваших уподобань завжди повинна лежати про запас у кожної господині. Ми рекомендуємо вибирати макарони з твердих сортів пшениці, гречаного, кукурудзяного або рисового борошна. Вони підходять для будь-якого раціону і не містять шкідливих мікроелементів. 
  2. Рис. Це універсальна крупа, з якої можна приготувати безліч смачних і простих страв. Вибір рису також різноманітний: білий рис, довгозернистий, басматі, жасмин, бурий і дикий рис, арборіо. 
  3. Хліб. Хліб необхідний в раціоні кожної людини. Ми рекомендуємо вибирати цільнозернові сорти хліба, так ви отримаєте величезну порцію клітковини.
  4. Борошно. Борошно завжди повинне бути в будинку. Це не тільки основний інгредієнт для пирогів, тортів та іншої випічки. Ви також можете використовувати його в якості згущувача для соусу і для панірування м'яса, щоб надати йому хрустку скоринку при смаженні. У супермаркетах продається величезна різноманітність борошна - ви можете купити звичайне пшеничне борошно або безглютенові види, такі як рисове, гречане, мигдальне, соєве.
  5. Сухі сніданки. Це швидкий варіант сніданків, який може бути і корисним. Вибирайте мюслі, гранолу або пластівці без цукру і з високим вмістом клітковини. 

Масла 

  1. Рослинна олія. Вона знадобиться вам для приготування більшості страв. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, вибирайте оливкову олію або лляну,  які насичені омега-3. 
  2. Вершкове масло. Ще один універсальний продукт, який повинен бути в будь-якому холодильнику. Вершкове масло відмінно підійде для тостів на сніданок, а також знадобитися при готуванні різних страв і випічки. 

Молочні продукти і яйця 

  1. Молоко - незамінний інгредієнт. Воно вам знадобиться для сухого сніданку, в каві, для приготування смачного соусу і випічки. Веганам і людям, що піклуються про своє здоров'я, радимо звернути увагу на альтернативні види молока, такі як соєве або мигдальне. 
  2. Яйця. Яйця це головне джерело білка, який потрібно кожному організму. Яйця можна використовувати в будь-страви, це відмінний варіант швидкого сніданку або пізньої вечері. Дорослій людині потрібно їсти мінімум 2-3 яйця в день. Ті, хто дотримуються спортивної дієти повинні збільшити порцію до 5-7 яєць. 
  3. Сир. Сир здатний поліпшити будь-яке просте блюдо. 40 г в день сиру наситить ваш організм корисними мікроелементами. Вибирайте сир на ваш смак. Однак, перед покупкою переконаєтеся в якості сиру, це не повинен бути сирний продукт. 
  4. Йогурт. Ми рекомендуємо брати класичний грецький йогурт 3-5% і самостійно додавати в нього фрукти і мед. Так ви отримаєте не просто смачний, але ще і корисний десерт. До того ж, грецький йогурт відмінна база для будь-якого соусу або заправки для салату. 

Фрукти та овочі 

  1. Цибуля. Складно уявити домашнє блюдо без ЇЇ використання. Вона може довго зберігається в прохолодному темному місці. Тому ви можете сміливо мати вдома кілька головок цибулі про запас. 
  2. Часник. Ще один важливий інгредієнт багатьох страв для надання аромату. Також довго зберігається в темному прохолодному місці. 
  3. Фрукти. Вони містять безліч корисних вітамінів і мінералів, які допоможуть вам бути здоровими і підтримувати добру імунну систему. Їх можна використовувати в якості перекусу між основними прийомами їжі. Віддавайте перевагу сезонним фруктам, так ви отримаєте всі необхідні мікроелементи і можете не переживати про якість продуктів. 
  4. Овочі - ще одне відмінне джерело вітамінів. Ми радимо змішувати якомога більше овочів різних кольорів, оскільки кожен колір овочів зазвичай містить різні необхідні вітаміни. Тому не варто зациклюватися тільки на зелених овочах. Купуйте сезонні овочі і використовуйте їх в усі прийомах їжі. 

Консервація 

  1. Квасоля. Якщо ви веган, вегетаріанець або просто дотримуєтеся дієти, вам необхідно їсти бобові, щоб отримати додатковий білок в свій організм. 
  2. Помідори у власному соку. Нарізані помідори - це неймовірно зручно, оскільки позбавляє від бланшировки і нарізки свіжих помідорів самостійно. Крім того, вони входять до багатьох соусів та страв. Вам потрібно швидко перекусити? Обсмажте цибулю, часник і додайте банку нарізаних помідорів, щоб вийшов простий томатний соус до пасти. 
  3. Фрукти, насіння і горіхи. Вони відмінно підходять для начинки або здорових перекусів. Додайте в свій раціон курагу, сухофрукти, різні горіхи без смакових добавок. Це натуральний джерело амінокислот і білка. 

Приправи 

  1. Сіль. Майже всі страви вимагають солі. Однак, слід дотримуватися балансу і не пересолювати страви, а лише підкреслювати їх смак таким чином. 
  2. Перець. Це може бути мелений перець або в гранулах. 
  3. Трави і спеції. Сухі натуральні трави надають особливого смаку вашій їжі і не впливають на її якість. Вибирайте трави, які відповідають вашому кулінарному смаком та уподобаннями. Якщо ви схиляєтеся до італійської і середземноморської кухні, придбайте базилік і орегано. Якщо ви віддаєте перевагу східної кухні, запасіться коріандром і кмином.
  4. Мед - використовуйте його як натуральний підсолоджувач для йогурту і пластівців.
  5. Оцет - додає пікантності в їжу. Ви можете змішати його з маслом, щоб отримати просту і корисну заправку для салату. 
  6. Цукор додасть солодощі вашому чаю, каві або десерту. Вибирайте штучні підсолоджувачі, якщо ви турбуєтеся про своє здоров'я або вважаєте калорії. 

Ви можете отримати повний список продуктів із зазначенням торгових марок і ціни перейшовши за посиланням: https://link.costless.com.ua/RWaELLlKYdb

Щоб видалити якісь продукти або додати свої, скачайте додаток Costless і створюйте унікальні списки продуктів на всі випадки життя.



Встановіть і почніть заощаджувати

Завантажте додаток безкоштовно та використовуйте всі можливості Costless.