Costless
Назад
Червень 10, 2021

Меню на тиждень при цукровому діабеті другого типу

Контроль рівня цукру в крові є основою при цукровому діабеті і сприяє запобіганню ускладнень.

Оскільки при цукровому діабеті є обмеження в харчуванні, необхідно відповідально підходити до планування щоденного раціону, щоб людина отримувала всі необхідні мікроелементи. Складання меню на тиждень допоможе забезпечити різноманітність і, при необхідності, схуднути.

Звісно, не існує універсального плану харчування для всіх . Кожна людина повинна розробити свій власний план харчування з допомогою лікаря або дієтолога, враховуючи свої особливості і переваги.

У цій статті ми підготували 7-денний план харчування для людей з цукровим діабетом з обмеженням калорій.

Також нижче наведені поради, які допоможуть людині скласти власний план харчування.

Перед тим, як почати дотримуватися дієти, проконсультуйтеся з лікарем чи підходить меню для вас або потрібно його скоригувати.

Поради при складанні меню на тиждень при цукровому діабеті

Складання меню на тиждень - хороший спосіб забезпечити збалансовану і поживну дієту для людей, які страждають на цукровий діабет.

Фактори, що впливають на вибір дієти для людей з діабетом:

  • дотримання балансу споживання вуглеводів з рівнем активності і використанням інсуліну та інших ліків;
  • вживання великої кількості клітковини для дотримання належного рівня цукру в крові і зниження ризику підвищення холестерину, збільшення ваги, серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров'ям;
  • обмежене споживання вуглеводів і продуктів з додаванням цукру, таких як цукерки, печиво і газовані напої;
  • розуміння того, як вибір дієти може вплинути на ускладнення діабету, наприклад, той факт, що сіль збільшує ризик високого кров'яного тиску;
  • контроль ваги, оскільки це допомагає людині впоратися з розвитком діабету і його ускладненнями;
  • облік індивідуального плану лікування, який буде містити рекомендації лікаря або дієтолога.

Ідеальний план харчування при діабеті включатиме триразове харчування і легкі перекуски. Наведений нижче раціон харчування забезпечує максимум 3 порції здорових вуглеводів з високим вмістом клітковини при кожному прийомі їжі та перекус.

Меню при цукровому діабеті на тиждень

Понеділок

Сніданок: одне яйце-пашот і тост з половинкою невеликого авокадо, один апельсин. Всього вуглеводів: приблизно 39.

Обід: мексиканський боул (третину склянки коричневого рису, дві третини склянки вареної квасолі, 1 склянка нарізаного шпинату, чверть склянки нарізаних помідорів, чверть склянки болгарського перцю, 30 г сиру, 1 столова ложка сальси в якості соусу). Всього вуглеводів: приблизно 43.

Перекус: 20 грамів молодої моркви з 2 столовими ложками хумус. Всього вуглеводів: приблизно 21.

Вечеря: 1 стакан вареної пасти пенне з сочевиці, 1,5 склянки овочевого томатного соусу (приготуйте часник, гриби, зелень, кабачки і баклажани), 60 грам нежирного фаршу з індички. Всього вуглеводів: приблизно 35.

Всього вуглеводів в день: 138.

Вівторок

Сніданок: 1 склянка (100 г) вареної вівсянки, три чверті склянки чорниці, 30 г мигдалю, 1 чайна ложка насіння чіа. Всього вуглеводів: приблизно 34.

Обід: салат з 2 склянок свіжого шпинату, 60 грам курячої грудки на грилі, півсклянки нуту, половинка невеликого авокадо, чверть склянки тертої моркви, 2 ст.л оливкової олії. Всього вуглеводів: приблизно 52.

Перекус: один маленький персик, нарізаний кубиками, перемішаний з третиною склянки 2% сиру. Всього вуглеводів: приблизно 16.

Вечеря: середземноморський кускус (дві третини склянки вареного кускусу з цільнозерновий борошна, половина склянки обсмажених баклажанів, чотири в'ялених помідора, п'ять нарізаних оливок, половина нарізаного кубиками огірка, 1 столова ложка бальзамічного оцту, свіжий базилік). Всього вуглеводів: приблизно 38.

Загальна кількість вуглеводів в день: приблизно 140.

Середа

Сніданок: омлет з двох яєць (можна додати шпинат, гриби, болгарський перець, авокадо) з половиною склянки чорних бобів і жменька чорниці. Всього вуглеводів: приблизно 34.

Обід: сендвіч (дві звичайні скибочки цільнозернового хліба з високим вмістом клітковини, соус з 1 столової ложки знежиреного грецького йогурту і 1 столової ложки гірчиці, 60 грам консервованого тунця у власному соку, змішані з чвертю склянки тертої моркви, 1 столовою ложкою приправи з кропу, 1 склянкою нарізаний помідор) і половинка середнього яблука. Всього вуглеводів: приблизно 40.

Полудень: 1 склянка несолодкого кефіру. Всього вуглеводів: приблизно 12.

Вечеря: 100 грам свинячої вирізки, 6-7 пагонів спаржі, половинка середнього яблука. Всього вуглеводів: приблизно 34.

Загальна кількість вуглеводів в день: приблизно 120.

Четвер

Сніданок: тост з 30 грамами козячого сиру, шпинатом і 1 чайною ложкою насіння чіа, 2 варені яйця. Всього вуглеводів: приблизно 44.

Обід: 200 грам смаженого курчати, 1 стакан вареної цвітної капусти, 1 столова ложка нежирної французької заправки, 1 стакан сезонних ягід. Всього вуглеводів: приблизно 23.

Перекус: 1 стакан нежирного грецького йогурту з додаванням половини невеликого банана. Всього вуглеводів: приблизно 15.

Вечеря: ⅔ склянки киноа, 100 грам тофу, 1 стакан бок-чой і 1 стакан брокколі на пару, 2 чайні ложки оливкової олії, один ківі. Всього вуглеводів: приблизно 44.

Загальна кількість вуглеводів в день: приблизно 126.

П'ятниця

Сніданок: третина склянки пластівців з високим вмістом клітковини, півсклянки сезонних ягід, 1 склянка несолодкого мигдального молока. Всього вуглеводів: приблизно 41.

Обід: салат з 2 склянок шпинату, чверті склянки помідорів, 30 грамів сиру чеддер, одного вареного яйця, 2 столових ложок йогуртовой заправки, 1 чайна ложка гарбузового насіння, 60 грам смаженого нуту. Всього вуглеводів: приблизно 47.

Перекус: 1 стакан селери з 1 столовою ложкою арахісового масла. Всього вуглеводів: приблизно 6.

Вечеря: 100 г філе лосося, один запечена картопля середнього розміру, 1 чайна ложка вершкового масла, 5 пагонів вареної спаржі. Всього вуглеводів: приблизно 39.

Загальна кількість вуглеводів в день: приблизно 133.

Субота

Сніданок: 1 склянка нежирного грецького йогурту, половина банана, 1 склянка полуниці, 1 столова ложка насіння чіа. Всього вуглеводів: приблизно 32.

Обід: тако (дві кукурудзяні коржі, третину склянки приготовлених чорних бобів, 30 г нежирного сиру, половинка авокадо, 2 листи салату, сальса в якості заправки). Всього вуглеводів: близько 70.

Перекус: помідори черрі і морквяні палички з 2 столовими ложками хумус. Всього вуглеводів: приблизно 14.

Вечеря: 1 невеликий картопля, запечена з шкіркою, 100 грам смаженої яловичини, 1 чайна ложка вершкового масла, 1,5 склянки приготовленої на пару брокколі, жменька сезонних ягід. Всього вуглеводів: приблизно 41.

Всього вуглеводів в день: приблизно 157.

Неділя

Сніданок: 1 склянка запареною вівсянки, 1 ложка веганскої шоколаду або порошку сироваткового протеїну, 1 столова ложка арахісового масла, 1 столова ложка насіння чіа. Всього вуглеводів: приблизно 21.

Обід: веган-рол: один шматочок лаваша, 1 невеликий огірок, 1 великий помідор, півсклянки сочевиці, півсклянки зелені, 2 столові ложки заправки для салату. Всього вуглеводів: приблизно 30.

Перекус: 30 г мигдалю, один невеликий грейпфрут. Всього вуглеводів: приблизно 26.

Вечеря: 150 грам варених креветок або мідій, 1 склянка зеленого горошку, 1 чайна ложка масла, половина вареного буряка, 30 грам обсмаженого мигдалю, 1 чайна ложка бальзамічного оцту. Всього вуглеводів: приблизно 39.

Загальна кількість вуглеводів в день: приблизно 116.

Самоконтроль при цукровому діабеті

При складанні раціону харчування при цукровому діабеті ми рекомендуємо дотримуватися нижче перерахованих принципів.

Контроль ваги

Схоже, існує взаємозв'язок між діабетом і зайвою вагою. Багато людей з діабетом прагнуть скинути вагу або запобігти його збільшення.

Один із способів контролювати вагу - рахувати калорії. Кількість калорій, необхідних людині, буде залежати від декількох факторів:

  • рівень глюкози в крові
  • рівень активності
  • зріст
  • статеве життя
  • конкретні цілі щодо зниження, збільшення або підтримки ваги
  • використання інсуліну та інших ліків
  • вподобання
  • бюджет

Різні дієти допомагають людині досягти і підтримувати здорову вагу, але не всі з них пов'язані з підрахунком калорій.

Наприклад, дієта DASH в основному орієнтована на фрукти, овочі, цільнозернові, горіхи і насіння, а також на молочні продукти, птицю і рибу з низьким вмістом жиру. Така дієта закликає людей уникати додавання солі, цукру, нездорових жирів, червоного м'яса і оброблених вуглеводів.

Дієта DASH призначена для підвищення рівня артеріального тиску у людей з гіпертонією, але дослідження також показують, що вона допомагає в зниженні ваги.

Ваш лікар може призначити вам інші рекомендації по контролю ваги.

Метод "тарілки"

Метод "тарілки" використовують для демонстрації правильного співвідношення різних типів продуктів, які включають в себе всі поживні речовини.

Відповідно до цього методу вам має бути поданий тарілку повну їжі, яка включає:

  • 50% некрохмалистих овочів
  • 25% нежирного білка, такого як сочевиця, тофу, риба, курка або індичка без шкіри і жиру.
  • 25% вуглеводів з високим вмістом клітковини, таких як цілісно зернові крупи або бобові

Людина, якій можна більше вуглеводів, може додати в цю тарілку:

  • невелику кількість свіжих фруктів
  • стакан 1% молока

Деякі масла корисні для здоров'я. При цукровому діабеті слід вибирати масло з низьким вмістом вуглеводів, але з високим вмістом калорій. Ви можете використовувати масло для приготування їжі і додання смаку, але варто вживати його в помірній кількості.

Обмежене споживання деяких жирів відмінно підходить для підтримки здоров'я:

  • мононенасичені жири, такі як оливкова олія, масло каноли і авокадо
  • поліненасичені жири, такі як насіння кунжуту і горіхи

Насичені жири, присутні в кокосовій олії, тваринних жирах і молочних продуктах, можуть спровокувати підвищення рівня холестерину і серцево-судинних захворювань.

Контроль вуглеводів

За даними Національного інституту діабету, хвороб травної системи і нирок, один із способів контролювати рівень цукру в крові - планувати споживання вуглеводів щодня і розподіляти їх між прийомами їжі.

Люди самі можуть вибрати, як «витратити» свої вуглеводи, використовуючи таблицю заміни вуглеводних одиниць. Вона містить інформацію щодо кількості вуглеводів в продуктах, що спрощує заміну одного типу продуктів на інший.

Дізнайтеся у свого лікаря, скільки і якого типу вуглеводів потрібно споживати щодня, а також про те, як розподілити їх протягом дня.

Вуглеводи і цукор з високим ступенем переробки можуть швидко підвищити рівень глюкози в крові без будь-яких поживних властивостей.

Клітковина, навпаки, повільно перетравлюється і може допомогти в регулюванні ваги і глюкози. На сьогоднішній день лікарі рекомендують споживати від 28,0 до 33,6 грамів клітковини в день для дорослих.

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс (ГІ) ранжує продукти в залежності від того, наскільки швидко вони підвищують рівень цукру в крові.

Продукти з високим показником ГІ швидко підвищують рівень цукру в крові. Ці продукти містять цукор та інші вуглеводи з високим ступенем переробки.

Продукти з низькими показниками не містять вуглеводів або містять мало вуглеводів або клітковину, яку організм засвоює не так швидко, як оброблені вуглеводи.

Ось кілька прикладів продуктів, багатих на вуглеводи, і їх показники ГІ:

  1. Продукти з низьким ГІ (з оцінкою 55 або менше): цільнозерновий хліб, батат, більшість фруктів, цілісний овес.
  2. Продукти із середнім ГІ (56-69): вівсяні пластівці, коричневий рис, цільнозерновий лаваш.
  3. Продукти з високим ГІ (70 і вище): білий хліб, картопля, цукерки, білий рис, диня.

Людям з діабетом необхідно вибирати продукти з низьким глікемічним індексом.

Список продуктів при цукровому діабеті на тиждень

Людям, що страждають від цукрового діабету, необхідно уважно стежити за кількістю споживаних вуглеводів, розміром порцій і вибором продуктів.

Ми підготували список продуктів для людей з цукровим діабетом, який допоможе вам зробити правильний вибір в продуктовому магазині.

Овочі

  • капуста
  • гриби
  • брокколі
  • кольорова капуста
  • лисття салату
  • цукіні
  • квасоля
  • морква
  • селера
  • кукурудза
  • картопля
  • батат
  • помідори
  • авокадо

Фрукти

  • ягоди
  • яблука
  • грейпфрут
  • банан

Жири

  • рапсове масло
  • арахісова паста
  • мигдальне масло
  • нежірна заправка на основі оливкового масла
  • соус барбекю з низьким вмістом натрію
  • соєвий соус з низьким вмістом натрію
  • місцевий мед
  • оливкова олія
  • горіхи, наприклад, мигдаль

Бобові

  • квасоля
  • сочевиця
  • чорні боби

М'ясо, морепродукти і яйця

  • жирна риба, включаючи форель, тунець і лосось
  • куряче філе
  • філе індички
  • пісна яловичина
  • яйця (не більше 3-4 яєць на тиждень, або більше, якщо ви їсте тільки яєчні білки)

Бакалія

  • булгур
  • кіноа
  • цільнозерновий хліб
  • коржі тако
  • макарони з цільної пшениці
  • цільнозерновий крупа (перевірте доданий цукор)
  • вівсянка (замініть коричневий цукор і родзинки на корицю і ягоди)
  • насіння чіа

Молочні продукти

  • йогурт (перевірте доданий цукор)
  • низькокалорійне молоко
  • нежирний сир
  • сир з низьким вмістом натрію, наприклад моцарелла

Десерти

  • морозиво, підсолоджене стевією (або іншими низькокалорійними підсолоджувачами)
  • печиво з низьким вмістом цукру
  • розгляньте рецепти кексів, в яких замість цукру використовується несолодке яблучне пюре

 

Скачайте список продуктів при цукровому діабеті на тиждень і редагуйте його в залежності від ваших уподобань і наявності того чи іншого продукту будинку.

Скористайтеся можливостями Costless для пошуку потрібних товарів поруч з будинком і порівняння цін.



Встановіть і почніть заощаджувати

Завантажте додаток безкоштовно та використовуйте всі можливості Costless.