Costless
Назад
Квітень 27, 2021

Кращі рецепти страв на Великдень 2021

В 2021 році світле православне свято Великдень випало на 2 травня. Традиційно на Великдень перша трапеза дня доводиться на ранній ранок. Віруючі після нічної церковної служби накривають на стіл святковий сніданок, щоб перервати 40-денний піст. Православні починають трапезу зі освященних продуктів.

У традиційне Великоднє меню входить паски, фарбовані яйця, різноманітні м'ясні закуски, салати і гарнір.

Великдень вважається сімейним святом. Українці часто влаштовують пишні застілля з величезною різноманітністю страв.

В цьому році ми вирішили вам допомогти скласти смачне і різноманітне меню до Великоднього столу, а в кінці підготували список продуктів, який дозволить вам заздалегідь купити все необхідне і заощадити час.

Що приготувати на Великдень 2021?

Закуски

Крашанки й писанки

Фарбовані яйця - це один з головних символів Великодня. Ми рекомендуємо приділити цьому частування особливо увагу.

В 2021 році існує безліч різних способів декорувати великодні яйця. Для декору ви можете використовувати спеціальні харчові барвники, використовувати натуральні барвники, наклейки, гліттер, фольгу.

Ми рекомендуємо використовувати натуральні компоненти для декору пасхальних яєць. Подивитися як декорувати крашанки без хімії можна за посиланням.

Свиняча корейка

Свиняча корейка - це відмінний делікатес після 40 денного посту, який порадує вашу сім'ю і гостей. Свиняча корейка в маринаді з яблучного сидру і з кленово-гірчичною глазур'ю прикрасить будь-який святковий стіл. Однак, рекомендуємо почати приготування заздалегідь, так як для маринаду буде потрібно 8-24 години.

Інгредієнти
Для маринаду
  • 1 стакан кошерної солі
  • 1/2 склянки тростинного цукру
  • 2 столові ложки чорного перцю
  • 2 столові ложки подрібненого коріандру
  • 2 столові ложки насіння гірчиці
  • 12 гілочок чебрецю
  • 2 лаврові листки
  • 4 склянки яблучного сидру
  • 2 кг свинячої корейки без кістки (при бажанні перев'язати)
Для глазурі
  • 1 чайна ложка кошерної солі
  • 1/2 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • 1/2 склянки діжонськой гірчиці
  • 1/3 склянки тростинного цукру
  • 2 столові ложки кленового сиропу
  • 2 столові ложки листя чебрецю
  • 2 чашки яблучного сидру
Приготування
  1. Приготуйте маринад з солі, цукру, чорного перцю, насіння коріандру, насіння гірчиці, чебрецю, лаврового листа, 2 склянок яблучного сидру і 2 склянок води. Поставте маринад на слабкий вогонь і доведіть до слабкого кипіння. Варіть, помішуючи розсіл, близько 4 хвилин, поки цукор і сіль не розчиняться. Перелийте маринад у велику миску і додайте решту 2 склянки яблучного сидру і 2 склянки льоду. Дайте охолонути до кімнатної температури.
  2. Візьміть пластиковий пакет на застібці. Покладіть туди свинину і залийте маринадом. Закрийте пакет і помістіть в холодильник на 8-24 години. Чим довше буде маринуватися м'ясо, тим більш насиченою буде смак і аромат.
  3. Вийміть свинину з розсолу і обсушити паперовими рушниками з усіх боків. Дайте свинині постояти при кімнатній температурі 1 годину.
  4. Поставте решітку в нижню третину духовки; розігрійте духовку до 200 ° С.
  5. Посоліть і поперчіть свинину. Нагрійте масло у великій сковороді на середньому вогні. Обсмажте свинину до рум'яної скоринки з усіх боків приблизно 10-12 хвилин.
  6. Змішайте гірчицю, тростинний цукор, сироп і чебрець в середній мисці. Налийте яблучний сидр в більшу жаровню або скляну форму для запікання.
  7. Перекладіть свинину на поверхню і дайте охолонути. Змастіть м'ясо гірчичною сумішшю з усіх боків.
  8. Помістіть свинину в форму з сидром. Поставте в духовку і запікайте, поливаючи кожні 15 хвилин сидром корейку до готовності приблизно 50-70 хвилин.
  9. Перекладіть буженину на обробну дошку і дайте постояти не менше 15 хвилин перед нарізкою.

Сирно-м'ясна нарізка

Українці люблять святити на Великдень не тільки паски і крашанки, але ковбасні і сирні вироби. Як правило, жоден великодній стіл не обходиться без таких делікатесів. Ви можете купити кілька видів сирів і ковбас та подати до столу сирно-м'ясне плато.

До приготовленої свинячої корейки додайте ковбасу сирого копчення, козячий сир, сулугуні, блакитний сир і гауду. Прикрасьте страви горіхами, медом і сухофруктами.

Овочева нарізка

До сирно-м'ясної тарілкиі, ми пропонуємо на свій святковий стіл на Великдень поставити нарізку зі свіжих овочів і зелені.

Ви можете порізати овочі на дольки і подати на великій тарілці або дерев'яній дошці. Але якщо ви хочете здивувати своїх гостей, зробіть стильну порційну подачу. Наріжте тонкими смужками болгарський перець, моркву, селеру, огірок. Візьміть невеликі скляні шоти і помістіть туди асорті з овочів. Подавайте закуску на підносі з соусом цезар або тартар.

Основне блюдо

Курка каррі з грейпфрутом, медом і чебрецем

Каррі в поєднанні з медом і приємно терпким грейпфрутовим соком створює насичену глазур для курки. Таке блюдо буде мати гарний вигляд на святковому столі на Великдень. Подавати птицю рекомендуємо з картоплею і зеленими овочами.

Інгредієнти
  • Ціла курка
  • Сіль і мелений перець
  • ⅓ склянки грейпфрутового соку
  • ¼ склянку меду
  • 1 чайна ложка каррі-порошку
  • 1 столова ложка дрібно нарізаного чебрецю
Приготування
  1. Духовку розігрійте до 200 градусів. Добре промийте курку і промокніть паперовими рушниками насухо. Масажними рухами втирайте в тушку курки сіль і перець за смаком. Покладіть курку грудкою вгору в чавунну або жаростійкий сковороду.
  2. У середній мисці змішайте грейпфрутовий сік, мед, порошок каррі і чебрець. Полийте маринадом курку з усіх боків.
  3. Запікайте курку протягом 30 хвилин, поливаючи маринадом верх кожні 15 хвилин.
  4. Зменшіть температуру до 180 градусів і продовжуйте поливати курку соком зі сковороди до готовності приблизно 45-50 хвилин. Якщо шкірка починає підгоряти, накрийте фольгою верх сковороди. Дайте курці постояти 10 хвилин перед обробленням.

Картопляна галета

На перший погляд, ця страва може здатися складною, але повірте, це не так. Якщо ви переймаєтесь про красиву подачу - залиште страву в сковороді.

Інгредієнти
  • Рожева картопля, тонко нарізана на слайси
  • 5 гілочок свіжого чебрецю
  • ½ склянки (120 мл) качиного жиру (або топленого або оливкового масла)
  • Морська сіль і мелений перець
Приготування
  1. Розігрійте духовку до 250 ℃.
  2. Змастіть внутрішню частину чавунної сковороди діаметром 20 сантиметрів (ви можете використовувати будь-яку сковороду) качиним жиром або маслом. Помістіть одну гілочку чебрецю в центр сковороди, а потім розкладіть скибочки картоплі красивою спіраллю. (Нижній шар буде видно, якщо ви вирішите перевернути сковороду і викласти блюдо на тарілку. Тому використовуйте найкрасивіші слайси)
  3. Кожен наступний шар картоплі змащуйте додатково маслом, потім посипте свіжим чебрецем, сіллю і перцем.
  4. Виріжте круг з пергаментного паперу на пару сантиметрів більше, ніж сковорода.
  5. Змастіть одну сторону жиром і покладіть жиром зверху картоплі.
  6. Притисніть картоплю до дна сковороди, поклавши зверху вантаж або цеглу. Це допоможе витіснити зайву рідину з картоплі.
  7. Поставте картоплю в духовку. Готуйте 50 хвилин. Перевірте готовність картоплі за допомогою зубочистки або ножа. Якщо він входить легко, значить, готово.
  8. Дайте охолонути картоплі 10 хвилин. Поставте тарілку сервіровки на сковороду і переверніть її. Перед подачею посипте галет свіжим чебрецем.

Салати

Морква з хріном

Цей рецепт щось середнє між гострою морквою по-корейськи і більш вишуканою французькою версією. Природна солодкість моркви тут підкреслюється ложкою хрону і гірчиці. Рекомендуємо, поекспериментувати з додаванням таких інгредієнтів, як паростки гороху, насіння чорного кунжуту, мигдаль, родзинки.

Інгредієнти
  • 500 г очищеної моркви, натертої на тертці
  • 1 столова ложка гірчиці діжонської
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку
  • 1 столова ложка хрону
  • 80 мл оливкової олії
  • 1 чайна ложка солі
  • Мелений перець за смаком
  • 1 стакан дрібно нарізаних свіжих трав, таких як кінза, петрушка, м'ята і т. д.
Приготування
  1. Змішайте в мисці гірчицю, сіль, лимонний сік, хрін і оливкове масло.
  2. Додайте соус до тертої моркви і залиште на 10 хвилин, щоб аромати змішалися.
  3. Додайте в салат зелень. Посоліть і поперчіть за смаком.

Свіжий овочевий салат

Цей рецепт овочевого салату сповнений чудових смаків, кольорів і текстур, включаючи селеру, моркву, червоний перець, яблуко, огірок, зелень, капусту, козячий сир і мигдаль. Він відмінно підходить для весняного святкового обіду до Великодня. Навіть якщо він постоїть, то залишиться свіжим.

Інгредієнти
  • 1 стакан білого винного оцту
  • 1 стакан оливкового масла
  • 1 чайна ложка меду
  • 1/2 чайної ложки морської солі
  • 1/4 чайної ложки свіжомеленого перцю
  • 3 середніх стебла селери
  • 2 середні моркви
  • 1 великий червоний болгарський перець
  • 1 середнє яблуко
  • 1/2 великого огірка
  • Рукола
  • Пекінська, савойська або будь-яка інша капуста
  • 200 гр козячого сиру
  • 1/2 склянки підсмаженого нарізаного мигдалю
Приготування
  1. Ретельно промийте всі овочі і наріжте на однакові невеликі кубики.
  2. Змішайте оцет, масло, мед, сіль і перець у великій салатниці до однорідної маси.
  3. Додайте в заправку селера, морква і болгарський перець. Дайте промаринуватися овочам від 10 хвилин до 1 години.
  4. Додайте в миску яблуко, огірок, рукколу і капусту. Ретельно перемішайте всі овочі і зелень. Додайте козячий сир і мигдаль і знову перемішайте.

Десерт

Паска

Паска - це головний символ Великодня. Приготування паски вимагає багато часу, але воно того варте. Пам'ятайте, що під час приготування ви повинні бути в доброму гуморі і мати добрі думки. Ви повинні вкласти всю любов і тепло в паску, якою ви будете пригощати своїх найближчих.

Інгредієнти
Для тіста
  • 450 г пшеничного борошна
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/2 чайної ложки кориці
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г цукрової пудри
  • 14 г сухих дріжджів швидкої дії (2 пакети)
  • 210 мл прохолодного молока
  • 1 збите яйце
  • 100 г змішаних сухофруктів
  • 25 г цедри апельсина або лимона
Глазур
  • 100 г цукрової пудри
  • 1/2 лимона, тільки сік
Декор
  • 8 вишень, розрізаних на чотири частини
  • Мигдаль, підсмажений
  • Посипання
Приготування
  1. Почніть з миття та сушки 6 жерстяних банок. Добре змастіть форми маслом і викладіть в кожну змащену маслом папір для випічки.
  2. Просійте мук. Додайте сіль і корицю у велику миску і розітріть масло кінчиками пальців. Зробіть поглиблення в центрі миски і додайте цукор і дріжджі.
  3. Додайте збите яйце і прохолодне молоко до борошна і перемішайте до утворення м'якого, пластичного тесту.
  4. Викладіть тісто на злегка посипану борошном робочу поверхню. Додайте сухофрукти і цедру в тісто і вимісити до однорідної маси.
  5. Сформуйте з тіста кулю і помістіть його в змащену маслом миску, потім накрийте чистим кухонним рушником і поставте в тепле місце на 1 годину, щоб воно підійшло.
  6. Після перекладіть тісто на злегка посипану борошном робочу поверхню і відбийте тісто. Знову сформуйте кулю і поверніть його в миску, потім знову накрийте кухонним рушником і відкладіть ще на 30 хвилин.
  7. Потім перекладіть тісто на злегка посипану борошном робочу поверхню і розділіть його на 6 рівних частин. Скачайте кожен шматок в кулю і помістіть в змащену маслом форму. Накрийте форми кухонним рушником і дайте їм піднятися, приблизно 25-30 хвилин.
  8. Розігрійте духовку до 240 ° C.
  9. Як тільки паски піднімуться в формах приблизно на ⅔ висоти, помістіть їх на деко і випікайте 25-35 хвилин або до блідо-золотистого кольору.
  10. Дістаньте паски з форм і дайте їм повністю охолонути перед глазур'ю нанесенням глазур'ю.
  11. Щоб зробити глазур, додайте лимонний сік до цукровій пудрі і збийте міксером до піків. Покрийте верх пасок глазур'ю. Викладіть поверх глазурі крижану вишню, обсмажену мигдаль і посипте зверху.

Список продуктів на Великдень

В кінці ми підготували для вас список продуктів для святкування Великодня. Ми включили в список всі необхідні продукти для приготування святкового обіду на Великдень, а також продукти для випікання пасок і фарбування великодніх яєць.

СПИСОК ПРОДУКТІВ НА ВЕЛИКДЕНЬ

Ми підготували шаблонний список товарів. Ви можете редагувати список продуктів в залежності від ваших потреб, скачавши застосунок Costless. Скористайтеся функцією порівняння цін, щоб знайти найвигідніші пропозицію і найближчі магазини.



Встановіть і почніть заощаджувати

Завантажте додаток безкоштовно та використовуйте всі можливості Costless.