Costless
Назад
Жовтень 4, 2019

Поради експерта: як обирати мед

Мед чарівний продукт з прекрасним смаком, великою користю для організму, та ще й з необмеженим терміном зберігання, звичайно, у разі його високої якості.

Як же обрати хороший, якісний мед?

Ми вирішили дізнатися всі тонкощі вибору у професійного бджоляра, який знає про мед усе творець сімейного бренду «Мед від Коваля», Петро Коваль.

COSTLESS: Існує думка, що в магазині часто можна зустріти штучний або низької якості мед, чи так це?

ПЕТРО: Зустріти на полицях супермаркетів штучний мед дуже малоймовірно. І причина не стільки в сумлінності відділів продажів, скільки в малій доцільності самого процесу підробки.

Справа в тому, що створення підробки це складна технологія, для якої необхідне спеціальне обладнання. Крім того, процес продажу меду досить тривалий та специфічний. Тому для такої забави шкода й світла світити.

Крім того, головним фільтром від підробки та неякісного продукту є виробники меду. Ми зацікавлені в наданні якісного продукту та збереженні точок збуту. Неякісна партія це значні ризики та втрати.

В цілому, мед не є високорентабельним продуктом. Історично так склалося, що цей продукт був або делікатесом, або лікувальними компонентом. І ціна була досить високою, що вагомо впливало на попит.

 

С.: Як визначити якість меду або побачити підробку?

П.: Головним доказом якості меду є поєднання кольору, смаку й запаху. Але є свої особливості, наприклад, мед різнотрав'я може відрізнятися за яскравістю смаку та запаху, в залежності від місцевості виробництва.

Найчастіше спекулюють на розфасованому меду, додаючи до дорогих сортів дешевші. Це не є небезпечним для вживання, але радимо завжди читати склад продукту, щоб точно розуміти, що ви купуєте.

 

С.: Кристалізація меду — це добре чи погано?

П.: Обираючи мед, важливо звернути увагу на його зовнішній вигляд продукт повинен бути однорідним. Часто в супермаркеті можна зустріти продукт одночасно з рідкою та кристалізованою фракцією. Це не говорить про те, що мед поганий, але його нагрівали для досягнення рідкого стану або навіть пастеризації.

Фасувальник таким чином полегшує собі процес упаковки та страхується від процесу бродіння меду. Мед нагрівають до 45°С протягом тривалого часу, що призводить до зниження активності ферментів. А ще в розтоплений мед можуть додати незначну кількість води, щоб продукт довше залишався рідким. Такий мед можна розпізнати по підозріло рідкій консистенції.

Робиться це з метою збереження привабливості продукту й не можна назвати напряму фальсифікацію. Але штучна волога погіршує якість меду. Тому краще купувати однорідний кристалізований мед.

Винятками є мед з акації та фацелієвий, які не кристалізуються тривалий час.

 

С.: Як уберегти себе від підробки?

П.: Підробки зустрічаються рідко, але мають багато маскувань. Буває, що банку заповнюють густим сиропом з лимонною кислотою або відваром з квітів, а зверху поміщають натуральний мед.

Такий мед практично завжди нав'язують покупцеві, пропонують спокусливу ціну. Найкращий варіант уберегти себе від підробок це купувати мед, який не викликає жодних сумнівів, у перевіреного бджоляра або авторитетної торгової марки.

 

С.: Від чого залежить якість меду?

П.: Якщо говорити не про порівняння сортів меду, а про якість продукту в цілому, то головну роль грає бджоляр.

Бджоляр це не просто людина, яка відкачує мед. Саме від нього залежить дотримання всіх необхідних умов для отримання якісного продукту, а саме: який тип вуликів та рамок використовується, наскільки зрілий мед відкачують та якої якості стільники, якого типу медогонки й якість тари, при якій вологості зберігається продукт.

Крім того, важлива розфасовка, тара для зберігання й скільки часу при продажу на продукт потрапляли прямі сонячні промені.

Бджоли, якщо вони не хворіють, роблять високоякісний мед. Все інше людський фактор.

 

С.: А які помилки робить пасічник?

П.: Найпоширеніша помилка відкачка не зовсім зрілого меду. Цей мед може й не заграти, але не матиме глибини аромату та смаку (бджоли ще не встигли максимально збагатити його ферментами).

На аромат також впливає відкачування меду в закритих медогонках. Дуже мало бджолярів враховують цю деталь.

Банальною помилкою є незручна для споживача консистенція меду. Наприклад, після розтоплення меду, він може заново кристалізуватися в занадто грубі кристали, бути наполовину рідким або кристалізуватися в баночці до твердого стану, що значно ускладнює його споживання.

 

С.: Мед може заграти?

П.: Так, це мед, в якому через завищену вологість активізувалися дикі дріжджі. Такий мед бідний на аромат, має кислий смак й запах, а також помітні бульбашки.

 

Щоб перевірити зрілість меду, який зараз є у вас вдома, слід набрати мед в ложку. Якщо мед зрілий, то він почне тягучим струменем стікати в банку й утворювати «башточку». Якщо мед незрілий або розбавлений, то він буде рясно стікати в банку переривчастим струменем або краплями, а поверхня в банці буде швидко вирівнюватися після падіння крапель.

Бажаємо вам завжди якісних продуктів та вигідних покупок разом з COSTLESS.



Встановіть і почніть заощаджувати

Завантажте додаток безкоштовно та використовуйте всі можливості Costless.