Costless
Назад
Вересень 24, 2019

Обери мене: яке молоко краще?

Про якість молока яких тільки жахів не розповідають: і що водою розбавляють, і з сухого молока роблять, а тривалий термін придатності досягається тільки за допомогою додавання хімії. Але чи так це насправді і який термін придатності повинен бути у молока, щоб продемонструвати його натуральність?

Пропонуємо в цьому разом розібратися.

СИРОВИНА

Читаючи склад молока, можна побачити різні назви сировини:

- Цільне натуральне молоко з природним балансом білків, жирів і вуглеводів.

- Нормалізоване молоко розділяють на знежирене молоко і вершки, а потім з'єднують в потрібній пропорції для отримання продукту з більш низьким відсотком жирності (додають більше знежиреного молока) або більш високим (додають більше вершків).

- Знежирене молоко, з якого під час сепарування відокремлюють вершки. За смаком особливо не відрізняється від цільного молока, але має нижчу енергетичну цінність.

- Відновлене виходить шляхом змішування сухого молока і води.

ТЕРМІЧНА ОБРОБКА

Якщо говорити про термін придатності молока, то на нього впливає не стільки вид сировини, скільки спосіб обробки. На упаковці можна зустріти один з таких термінів:

  • Стерилізоване — кип'ячене молоко (нагрівають до 100°C і вище), в якому практично не залишається корисних речовин і бактерій. Але за рахунок такої обробки молоко може довго зберігатися.
  • Пастеризоване — молоко, яке нагрівають до 60°С. При такій температурі корисні мікроорганізми гинуть, але можуть легко відновлювати життєдіяльність. Молоко має короткий термін придатності й повинно зберігатися при низькій температурі.
  • Ультрапастеризоване — нагрівання до 140-150°C протягом декількох секунд, а потім таке ж швидке охолодження. При такій обробці шкідливі бактерії гинуть, а смак та корисні властивості молока залишаються. Таке молоко має тривалий термін зберігання.

Хочеться підкреслити:
сире молоко безпечно вживати тільки перші 2 години після доїння. Після 2-х годин в молоці починають розвиватися шкідливі мікроорганізми, тому термічна обробка так важлива й необхідна.

УПАКОВКА

Важливу роль щодо якості та безпеки молока відіграє й упаковка. Сучасну упаковку молока можна умовно розділити на три види:

  • М'яка — пакети з поліетилену підвищеної міцності, паперові пакети. Найчастіше використовуються для пастеризованого молока з терміном придатності від 3 до 5 днів.
  • Напівжорстка — термопласт з герметичною кришкою. Зазвичай використовують для кисломолочних продуктів з терміном придатності від 5 до 7 днів.
  • З листових й комбінованих матеріалів — картонні коробки з багатошаровим покриттям у середині або простіше кажучи Tetra Pak. Кращий варіант упаковки для ультрапастеризованого й стерилізованого молока, при розливі якого дуже важливі асептичні умови.

Наша команда ще вирішила з'ясувати чи може бути молоко натуральним якщо його термін придатності до 6 місяців?

Отже, термін придатності до 6 місяців можна побачити на упаковці ультрапастеризованого молока в пакеті Tetra Pak. Як це виходить?

Справа в тому, що в упаковці молока просто відсутні бактерій, які можуть негативно вплинути на якість молока. Пакет проходить спеціальну стерилізацію, після чого в закритій частині машини заливається молоко в упаковку, щоб запобігти будь-якому контакту довкіллям. Крім того, запаюють пакет нижче рівня рідини, для того щоб виключити потрапляння повітря всередину упаковки.

Унікальність пакета в тому, що він складається з шарів картону, поліетилену та фольги, які й допомагають зберегти стерильність та безпеку продукту: поліетиленовий шар захищає від проникнення вологи, алюмінієва фольга від доступу кисню, сторонніх запахів та світла (до речі, саме через світло протягом декількох годин в молоці руйнуються вітаміни, тому світлі скляні пляшки не найкращий варіант тари).

Сподіваємося, що наша стаття була корисна. Нехай ваші продукти будуть якісні, а покупки вигідні разом з COSTLESS!



Встановіть і почніть заощаджувати

Завантажте додаток безкоштовно та використовуйте всі можливості Costless.